Kedi balıkları yada ülkemizde genellikle çöpçü balığı olarakta isimlendirilen, farklı renk ve desenleriyle birçok türü olan balıklardır.Çöpcü balığı adı çok yanlış bir isimdir.Kesinlikle akvaryum tabanında biriken atıkları yemezler.Akvaryumlarda kedi balıklarına özel dip yemleri ile beslenirler.
Bu balıklar yaratılışları itibariytle ağız yapıları ve anatomik farklılıklarıyla daha çok dipte yaşar.Ağızlarında bulunan bıyıkları dipte besin arayışında önemli rol oynar.Kedi balıkları çok hızlı hareket edebilen akvaryumunuza neşe katan barışçıl balıklardır.
Kategori: Hayvanlar
Aslan Balığı Nedir?
Yaygın olarak bilinen adı ‘ Aslan Balığı ’ olarak bilinen Lion fish sırt ve yanal yüzgeçleri ile karakterize olmuştur.Her ne kadar Aslan balığı olarak bilinse de Akrep balığı ve Hindi balığı olarak ta isimlendirilir.
Pektoral(Göğüs) Yüzgeçlerinde bulunan zehirli dikenlere sahiptir.Doğal yaşam alanları Hint- pasifik okyanusu ve kızıl deniz de mercan resifleri olan avcı etçil bir balıktır.
Her ne kadar doğal yaşam alanları olsa da insan etkenleri sonucu P volitans ve P. Miles türleri Atlas okyanusuna , amerikanın doğu sahillerine ve Karainlere uzanan bir alanda habitlarının yayıldığı görülmüştür.Bu özelliği ile bu bölgelerede işgalci bir türdür.Aslan balığının bilimsel adı Pterois volitans’dır. Pterois yani aslan balıkları göz alıcı renkleri ve gösterişli yüzgeçleri ve kırmızı ve esmer çizgileriyle tuzlu akvaryumcularının beslediği bir prestij balığıdır.
Bakımı uzmanlık isteyen aslan balığının yetişkin ergin bireyleri 35 – 38 cm uzunluğa ve 480 gram ağırlığa kadar ulaşabilir. Fakat bu boyutlara ulaşması akvaryum ortamında oldukça zordur.
Aslan balıkları kendinden küçük balık , yumuşakçalar ve eklembacaklılar ile beslenebilen avcı bir türlü olduğu için en az 250-300 litrelik standart tuzlu su karışımında kendi boyutlarına uygun büyüklükte balıklar ile topluca bakılabilir.Fakat genellikle kendi türleriyle birlikte bakılması tavsiye edilir.
Ayı Nedir?
Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtaları üzerinde yayılım gösteren ayılar, Ayılar Ursidae ailesi ait memeli bir hayvan türüdür.Etçil ve otçul olan ayılar son derce akıllı hayvanlardır.Kış mevsiminde kış uykusna yatarlar.Fosil kaytlarıda mevcuttur.
Bilim adamları buldukları fosillerde tarih öncesi devirlerde yaşamış olan dev bir ayı türü keşfetmiştir.Dönemimin en azılı katili olan bu katil ayı 50 km hızla koşabilir ve 10 km ötedeki avının kokusunu alan ,900 kg ağırlığa ulaşabilen dev bir avcıydı.
Atlar Nedir?
Latince adı Equus coballus memeli , otçul ve tek toynaklı(üçüncü tırnak) olan atlar milattan önce 4000-3000 lerde insanlar tarafından evcilleştirlmeye başlanmıştır.
Atgiller (Equidae) familyasına ait olan atların günümüzdeki vahşi ataları Prezewalski yaban atı olarak bilinen ve yaşayan yerli ırkların ataları olarak kabul edilen atlardır.Latince adı Equus ferus prezewalskii olan bu atların bilinen diğer isimleri mongolya yabani atı yada ‘Takhi’ olarakta bilinir.Bu atlar atların günümüzde yaşayan atalarıdır.
İlginç bir not vermek istersek afrikada yaşayan zebralarda Equidae ailesine mensup olan latince adı Equus zebra ‘da atlar ile aynı ailedendir.Ayrıca eşeklerde atlar ile ile aynı ailedendir.(familia=Aile:Equidae)
Diğer vahşi atlar ise Amerikan bozkırlarında “Mustang” olarak isimlendirilen atlardır.Fakat bu atlat ispanyollat tarafından avrupadan amerikaya getirilen atlardan doğaya salınmış atların uluşturduğu bir populasyondur.Mustangler doğada her türlü zorlukla başederek hayatta kaldıkları için açlığa ve ve susuzluğa karşı dayanıklı atlardır.
Evcil atlar ‘Hara’ adı verilen at yetiştirme çiftliklerinde yetiştirilmektedir.
Atlar insanlar tarafından kullanım amaçlarına göre evcileştirilip seleksiyon(seçilim) geçirmiş ve bir çok alt türleri oluşmuştur.
Japon Balıkları
japon balığı denilince akla ilk gelen Çin olmalıdır.Çünkü akvaryum tarihine bakarsak ilk süs balığı üretimi MS 970 yıllarında Çinde Sung Hanedanlığı döneminde mat kahverenkli bir sazan türü olan Carassius auratusve diğer türlerinin melezlemiş ve Goldfish ( Altn balığı) adını vermişlerdir.İlerleyen yıllarda Japonlarda süs balıçılı yetiştirme işine girmiş ve Altın balığının bir çok çeşidini melezleme yöntemiyle çoğaltmıştır.Dünyaya japonyadan yayıldığı için adı dünyada ve ve ülkemizde Japon balı yada altın balı olarak bilinmektedir.
Japon balıklarının bir çok varyetesi (çeşitleri) vardır.En çok bilinen çeşitleri şunlardır;
Adi Japon Balığı (Common Goldfish 0-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Alaca renkli Japon Balığı (Bristolshubunkin 0-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Comet Japon balığı ( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Peçe Kuyruklu Japon balığı ( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Yelpaze Kuyruklu japon balığı ( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Oranda Japon balığı(Baş üzerinde toparla bir yapı vardır( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Teleskop Japon balığı(Siyah renkli ve yuvarlak çıkı gözlüdür,( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Aslanbaş japon balığı ( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Latince adı Panthera leo lan aslanlar sokakta birlikte yaşadığımız sevdiğimiz kediler ile aynı familyadan dır.(Familia:Felidae=kedigiller) Fakat sokak kedilerinden farkı yırtıcı ve evcileştirilemez olmalardır. Birçok insan aslanları hayvanat bahçelerinde , belgesellerde ve özel safari turlarında , sirklerde görmüştür.Fakat doğası gereği bu vahşi hayvanları etik olarak tartışılan , hayvanat bahçelerinde kafeslere kapatıp ,evcileştiklerini sanıp sirklerde oynatanların başına neler geldiği tüm dünyaca görülmüştür.
Aslanların yayılım alanları büyük sahranın güneyinde , afrika düzlükleridir.
Büyük kediler aslanlar afrikanın geniş düzlüklerinde doğarlar,yaşar ve aile kurarlar.Büyük kediler aslanlar afrika düzlüklerinin en üst basamakta duran predatörleridir.(Avcılarıdır)Aslanların çekindikleri tek hayvan vardır oda fillerdir.Aslanlar etçildirler.
Bir erkek aslanın boyu 1 metre olup 230 kg kadar ulaşabilir.Dişi aslanlar ise erkeklere göre daha küçüktür.Erkek aslanların dişilerden ayıran en bilirgin özelliği başının etrafındaki kahverengimsi yeleleridir.
Arılar dünyamızda besin döngüsünün devamı için olmazsa olmaz bir basamağın temsilcileridirler.Eğer arılar olmasa idi birçok bitkide tozlaşma gerçekleşmeyecek ve bitkilerin çoğalması mümkün olamayacaktır.Bu da biz insanların beslenmesi için gerekli olan meyve ve sebzelerin tükenmesi anlamına gelir.Arılar hem yaban hayat için hemde insan hayatı için yokluğuna karşı önlem alamayacağımız canlılardır.
Arılar çiçeklerden nektar ve çiçek tozu toplar ve yaşamları için topladıkları nektarlardan bal üretirler. Bir arı kolonisinde çiçeklerden nektar ve çiçek tozu toplama işlemini işçi arılar yapar. Yaz mevsiminde ürettikleri balı aslında biz insanlar için değil kış mevsiminde besin kaynağı olarak hazırlarlar.
Çoğunlukla insanların karşılaştıklarında ürktükleri akrepler, Arachnida sınıfının Scorpiones takımına dahildirler.Eklem bacaklı olan akrepler böcekler ile uzak akrabadırlar.Dünyada şu ana kadar 800- 1700 arasında akrep türü tanımlanmıştır.Ülkemizde ise 23 tane akrep türü yaşamaktadır.Bular arasında zehirli ve öldürücü olanları güneydoğu anadolu bölgesinde yaşayan akrep türleridir.Türkiyenin batısında yaşayan siyah akreplerin zehri öldürücü zehidir.Fakat yine akrep ile temas kurmaktan kaçının.Bu rakam yapılan yeni keşifler ile artabilir. Akrabalık derecesi örümceklere daha yakındır.
Akbaba Nedir?
Son günlerde popüler kültüre de giren Geri dönüşüm çöp kutuları ile çöpler, eskisi gibi vahşi toplama yöntemlerinden farklı olarak cam, kağıt ve hatta pil olarak evlerde dahi farklı ambalajlarda depolanıp , gelen çöp toplama ekiplerince direk geri dönüşüm merkezlerine ulaştırılmakta.Eskisi gibi her türlü atığı rastgele doğaya boşaltılan vahşi çöp toplama yöntemleri artık tercih edilmemekte. Aslında doğa bu geri dönüşüm problemini bir çok mekanizma ile çözmüş durumda.Birçok insana itici gelen , doğanın gökyüzünde uçarak ortamda oluşan hayvan leşlerini bulan ve onları yiyerek direk geri dönüşümü atığı olduğu yerde çözümleyen akbabalar bu mekanizmalardan sadece biridir.
Ahtapotların mükemmele yakin kamuflaj yeteneklerine sahiptir.Ahtopodlar derisindeki renk pigmentlerinin dağılımını çok hızlı bir şekilde düzenleyerek bulundugu yerde görmesi imkansız bir hale gelirler. Ayrıca ahtapotlar avcısı tarafından fark edilirse kaçmaya başlar ve kaçarken avcısını paralize edecek olan koyu mavi bir mürekkep salar.Ahtapodlar kollarının merkezindeki gaga şekline benzer çeneleri ile çok sert yapıları bile parçalar ve yerler.
Latince adi Thaumoctopus mimicus, bilinen yaygin adi ‘ Taklitçi Ahtapod ‘ olan bir kamuflaj ustasi ahtapod türlenden birisidir.Ilk bakista Kollarindaki desenlerine bakildiginda deniz yilanlarina benzer.Bu kamuflaj özelligi taklitçi ahtapoda hem hayatta kalmasinda hemde avlanmasinda büyük avantaj saglar.Hayvanlar dünyasinda taklit yaparak kamuflaj sekline ‘ Mimikri ‘ adi verilir.