Latince adı Ovalis Stricta olan , yaygın bilinen adı ile ‘sarı kuzu kulağı’ ya da ‘Limon Yonca’ bitkisi enteresan bir bitkidir.Limon yonca yada Sarı kuzu kulağı çok arsız bir bitkidir.Bahçelerde , tarlalarda veya çayırlarda kolayca yayılır ve çoğalır.Bu çoğalması çiçek açtıktan sonra oluşan tohum kapsüllerinden 4 metreye kadar fırlayan tohumlar sayesinde gerçekleşir.Aşağıda bitkiye dokunulduğunda tohumların nasıl fırladığını göreceksiniz.Sarı kuzu kulağı yada Limon yonca’sı gölge , yarı gölge ve güneşli olan her ortama uyum sağlar.
Kategori: Bitkiler
Agrostoloji Nedir?
AGROSTOLOJİ(AGROSTOLGY)
Agrostolojinin kelime anlamına baktığımızda eski yunancada ”Agrostis”(=ayrık çimi denilen bir ot rürü adı) ile ”logia” kelimerinin birleşiminden oluşan ‘Agrostoloji’ otlar üzerinde çalışan botanik dalıdır. Agrostolojinin üzerinde çalıştığı otlar genel olarak ”Graminoid’ ‘ler olarakta anılırlar.Bu yüzden Agrostoloji’nin diğer bir adıda ”Graminology’ dir.
Botanik Alt Bilim Dalları Nelerdir?
Botanik alt bilim dallarını öğrenmeden önce botanik nedir sorusuna cevap vermeliyiz.
Botanik(botany) bitkiler üzerinde çalışan biyolojinin alt dalıdır.Kısacası bitki bilim dir.
Botanik alt bilim dalları şunlardır;
BİTKİ FİZYOLOJİSİ (PLANT PHYSIOLOGY)
BİTKİ ANATOMİSİ (PLANT ANATOMY)
BİTKİ SİSTEMATİĞİ (SİSTEMATİK BOTANİK) (PLANT SYSTEMATICS)
BİTKİ EKOLOJİSİ (PLANT ECOLOGY)
BRIYOLOJI (BRYOLOGY)
KRİYOBOTANİK (CRYTOBOTANY)
ETNOBOTANİK (ETHNOBOTANY)
EKONOMİK BOTANİK (ECONOMIC BOTANIC)
ORMANCİLİK (FORESTRY)
BAHÇECİLİK BİLİMİ (HORTİCULTURE)
LİKENOLOJİ (LICHENOLOGY)
POLENOLOJİ (PALYNOLOGY)
FOTOKİMYA( PHYTOCHEMISTRY)
FİTOPATOLOJİ (PHYTOPATHOLOGY)
BİTKİ GENETİĞİ (PLANT GENETICS)
ALGBİLİM=FIKOLOJİ (PHYCOLOGY)
HERBİKRONOLOJİ (HERBCHRONOLOGY)
DENDROLOJİ (DENDROCHRONOLOGY)
DENDROLOJİ (DENDROLOGY)
SILVOLOGY
ARBOLOJİ (ARBOLOGY,ARBORICULTURE)
VİTİCULTURE
Ülkemizde çiçekçilerde bilinene adı Helikonya Latince adı Heliconia bourgaeana helikonya bitkisi 15 cm den 3 metreye kadar büyüyebilir. Helikonya bitkisinin doğal yaşam alanı Amerikanın tropikal bölgeleri, Pasifik adaları ve batı endonezya ve kolombiyadır. Helikonya bitkisinin çiçekleri, modifikasyona (değişime) uğramış olan kırmızı yaprakları içinde küçük sarı çiçekleri ile tanınan , kültür bahçelerinde kullanılan güzel ve gösterişli bir bitkidir.
Helikonya bitkisi Doğal yaşam alanına bağlı olarak organik besin açısından zengin(humuslu ve yapar ve çalıların çürümüş formları ile zengin toprak) nemli toprakları sever ve aşırı soğuk şartlarda kuruyanbir bitkidir.
Helikonya çiçeğinin dibinde enerji olarak zengin olarak nektarı uzun gagalı mavi sinek kuşu için birincil besin kaynağıdır.Bu nektarı bitki belirli aralıklar ile saldığı için sinek kuşu helikonya bitkisinde adeta nöbet tutar ve başka kuşların gelmesini engeller.Helikonya bitkiside sinek kuşu üzerine polenlerini yapıştırarak tozlaşmayı sağlar ve tohum oluşumunu gerçekleştirir.
Doğal yaşam alanı Brezilya olan Küstüm otunun Latince adı ‘Mimosa pudica’ ‘dır. Küstümotu yemeklerde kullanılan bakla ile aynı familyadandır.(Familya;Baklagiller=Leguminosae) Küstüm otu uygun ortam koşullarında küstüm 1-1,5 metreye kadar büyüyebilir.
Brezilya tropikal iklimine ait olan küstüm otu ,yaz mevsiminde balkonlarda ve bahçelerde sorunsuzca yetişir ve bakılabilir.Yazın bolca sulanması gereken küstüm çiçeği , pembe renkli çiçek açar ve tohumları ile kolaylıkla çoğaltılabilir.Dört mevsimi de yaşayan bölgelerde küstüm çiçeği saksı içerisin de kapalı ortamlarda yada ev içinde yetiştirilmelidir.
Bildiğimiz gibi hayvanlar ve bitkiler arasındaki ayırdedici en önemli özelliklerden birisi de bitkiler hayvanlar gibi hareket edemez.Yani fiziksel bir tepki gösteremez diye bilinir.İşte küstüm otu bitkiler dünyasında bir istisna.Yapraklarına dokunulduğunda küstüm otu dokunma bana diyor.
Dünyanın En büyük Kaktüsü Nedir?
Latince adı Carnegiea gigantea olan yaygın bilinen adı ise ‘Saguaro ‘ kaktüsü dünyadanın en büyük kaktüs türüdür. Saguaro kaktüsü 20 metreye kadar boylanır ve çiçek açtıksan sonra meyve verir.Bu meyveler yenilebilir.Sagura kaktüsü Amerika ve Meksika çöllerinde yayılım gösterir. Ana vatanı güney Amerika ve meksika’dır.
Bilimsel adı Dionaea muscipula olan , halk arasındaki isimi et yiyen bitki olarak bilinen Sinek kapan bitkisi , ABD’nin güneydoğusundaki bataklık ve turbalık bölgelerde yayılım gösterdiği için bataklık topraklarında bulunmayan azot elementini sinek ve böcekleri sindirerek sağlar.
Sinek kapan bitkisi metamorfoza(değişime) uğramış içi kırmız renkli ve çevresi dikenimsi yapılar ile donatılmış, iki yapraktan oluşmuş yapısı sayesinde üzerine konan sinek ve böcekler yapışır ve yapraklar kapanır.Yaprak içine hapsolan böcek bitki tarafından salgılanan sindirim enzimleri ile sindirime uğrar ve sinek kapan bitkisinin azot ihtiyacı karşılanmış olur.
Latince adı Drosera capensis , türkçe adı güneş gülü olan bitki ,böcek yiyen etçil , bitki türlerinden biridir. Diğer etçil yada halk arasındaki adı ile böcek yiyen bitki isimleri şunlardır;
Drosera capensis (Güneş Gülü )
Cephalotus follicularis
Byblis liniflora
Aldrovanda vesiculosa
Stylidium turbinatum
Drosophyllum lusitanicum
Catopsis berteroniana
Archaeamphora longicervia
Dionaea muscipula
Brocchinia reducta
Heliamphora chimantensis
Nepenthes lowii
Evlerde annelerimizin pasta , kek , börek ve sütlü tatlılarda kullandığı , marketlerde küçük paketlerde satılan vanilya baharatı Vanilla planifolia isimli orkidegiller ailesine ait vanilya çiçeklerinin meyvelerinden üretilen bir baharattır. Vanilla planifolia bitkisinin tropikal bölgelerde yetiştirilir ve anavatanı Cava , Antiller Madagascar ve Meksika’dır.Dünyada Vanilya bitkisinin ticareti üretimin büyük bölümü Hindistan’da yapılmaktadır. Vanilyanın kokusu çok hoş ve tadı acıdır.Vanilya oldukça nazlı bir bitkidir.Vanilya bitkisinin meyve vermesi için tbiki tüm çiçekli bitkilerde olduğu gibi tozlaşmanın gerçekleşmesi gerekir.Vanilya bitkisinin doğal yaşam alanın da özel bir arı türü ile olur.
Doğal yaşam alanı dışında vanilya üretimi için ise bir çözüm bulunmuş ve insanlar vanilya bitkisinde polinasyon yani tozlaşmayı el ile yapmayı keşfetmişlerdir.Ticari vanilya üretimi yapılan ülkelerde genellikle vanilya çiçeğini çocuklar ve kadınlar her bir çiçekte tozlaşma işlemini gerçekleştirirler.Üretimi çok meşakkatli olduğu için vanilya meyvesi ,eksraktı ve tozu pahalı bir baharat çeşitidir.
Dreçena bitkisi Zambakgiller ailesine ait olup anavatanı afrikanın tropikal bölgeleridir.Video da görebileceğiniz gibi Dracena massangeana 1-1,5 metre uzunlğa erişip taç yapısı da 50-60 cm kadar genişleyebilen bir bitkidir.Bu boyutları ve yeşil canlı görünmüyle Draceana massangeana(draçena,drasana) evimizde salonumuzda yapada olsa yeşil bir tropikal köşe yaratmak için ideal bir bitkidir.
Dracaena çelikleme yöntemiyle çoğaltılır.