Kedi balıkları yada ülkemizde genellikle çöpçü balığı olarakta isimlendirilen, farklı renk ve desenleriyle birçok türü olan balıklardır.Çöpcü balığı adı çok yanlış bir isimdir.Kesinlikle akvaryum tabanında biriken atıkları yemezler.Akvaryumlarda kedi balıklarına özel dip yemleri ile beslenirler.
Bu balıklar yaratılışları itibariytle ağız yapıları ve anatomik farklılıklarıyla daha çok dipte yaşar.Ağızlarında bulunan bıyıkları dipte besin arayışında önemli rol oynar.Kedi balıkları çok hızlı hareket edebilen akvaryumunuza neşe katan barışçıl balıklardır.
Etiket: akvaryum
Aslan Balığı Nedir?
Yaygın olarak bilinen adı ‘ Aslan Balığı ’ olarak bilinen Lion fish sırt ve yanal yüzgeçleri ile karakterize olmuştur.Her ne kadar Aslan balığı olarak bilinse de Akrep balığı ve Hindi balığı olarak ta isimlendirilir.
Pektoral(Göğüs) Yüzgeçlerinde bulunan zehirli dikenlere sahiptir.Doğal yaşam alanları Hint- pasifik okyanusu ve kızıl deniz de mercan resifleri olan avcı etçil bir balıktır.
Her ne kadar doğal yaşam alanları olsa da insan etkenleri sonucu P volitans ve P. Miles türleri Atlas okyanusuna , amerikanın doğu sahillerine ve Karainlere uzanan bir alanda habitlarının yayıldığı görülmüştür.Bu özelliği ile bu bölgelerede işgalci bir türdür.Aslan balığının bilimsel adı Pterois volitans’dır. Pterois yani aslan balıkları göz alıcı renkleri ve gösterişli yüzgeçleri ve kırmızı ve esmer çizgileriyle tuzlu akvaryumcularının beslediği bir prestij balığıdır.
Bakımı uzmanlık isteyen aslan balığının yetişkin ergin bireyleri 35 – 38 cm uzunluğa ve 480 gram ağırlığa kadar ulaşabilir. Fakat bu boyutlara ulaşması akvaryum ortamında oldukça zordur.
Aslan balıkları kendinden küçük balık , yumuşakçalar ve eklembacaklılar ile beslenebilen avcı bir türlü olduğu için en az 250-300 litrelik standart tuzlu su karışımında kendi boyutlarına uygun büyüklükte balıklar ile topluca bakılabilir.Fakat genellikle kendi türleriyle birlikte bakılması tavsiye edilir.
Doğal yaşam alanı Orta Amerika bölgesinde yer alan Malawi gölü olan Zebra cikletler akvaryum hobicileri arasında sevilen bir balıktır.Özellikle kötü ortam koşullarına son derece dayanıklı bir ciklet balık türü olan zebra cikletler akvaryum hobisine yeni başlıyanlar için ideal bir ciklet türüdür.
Latincede Archocentrus nigrofasciatus,Cichlasoma nigrofasciatum, Cryptoheros nigrofasciatus ve Heros nigrofasciatus 3 farklı tür isimleriyle bilinen bu ciklet türü vücudlarındaki siyah çizgiler nedeniyle zebra ciklet adı ile bilinir.
Aslında bu bilgi tam olarak doğru değildir.Çünkü zebra çikletlerin beyaz, mavi, turuncu, albino, yada alacalı renklerede sahip farklı türleride bulunmaktadır.