Nematoloji (=Nematology) yuvarlak solucanlar ve nematodlar üzerinde çalışan zooloji bilim dalıdır.Bu dalda çalışan bilim adamlarına Nematologists(Nematolog) denir.
Etiket: biyoloji
Helmintoloji Nedir?
Helmintoloji (=Helminthology) zoolojinin solucanlar ve kurtçukları inceleyen alt bilimdalıdır.Bu alanda çalışan bilim adamlarına helmintolog denir.
Setoloji Nedir?
Setoloji (=cetology) sistematik biliminde cetacea takımındaki liman yunusgiller(Musurgiller) yunussugiller ve balinagiller gibi deniz memelileri üzerinde çalışan bilim dalıdır.Bu alanda çalışan bilim insanlarına Cetologists(=setalojist) denir.
Malakoloji Nedir?
Türkçe adı ile Malakoloji , Latince adı ile Malacology zoolojinin yumusakçalarlar ve ağırlıkla omurgasizlar üzerinde çalisan alt bilimdalıdır.
Apiyoloji Nedir?
Apiyoloji (=Apiology) Zoolojinin bal arıları üzerinde çalışan bilim dalıdır.Latincede Apiology ‘’Api=arı’’ve ‘’logia=Bilim’’ kelimelerinden meydana gelir.Apiology Melittology bilimdalının bir alt disiplinidir(=alt dalı).
Bitki Ekolojisi Nedir?
Bitki Ekolojisi çok daha geniş bir çalışma alanı olan Ekoloji biliminin alt bilim dallarından birisidir.Bu sebeple ‘ Bitki ekolojisi nedir? ‘sorusunu cevaplamadan önce ekoloji bilimini tanımlamalıyız.
Ekoloji Canlıların birbirleri ile yaşadıkları canlı ve cansız çevre ile olan karşılıklı etkileşimleri üzerinde çalışan bir biyoloji bilim dalıdır.
Bitki ekolojisi ise Ekolojinin bir alt disiplini(Alt bilim dalı) olup, Bitkilerin birbirleri ile olan etkileşimlerini, ayrıca yine bitkilerin yaşadıkları ortamdaki canlı ve cansız çevre ile olan etkileşimleri üzerinde çalışan bir bir bilimdalıdır.
Biyolojide Sistematik Nedir?
Sistematik biliminin tanımını yapmadan önce , sistematik biliminin ortaya çıkmasına sebep olan şeyin ne olduğu sorusunu sormalıyız.Bu açıdan baktığımızda bilimin temel prensiplerinden biri olan insanoğlunun yaşadığı çevreye olan olan merakı ve yaşadığı ortam koşullarında hayatta kalmasını sağlayacak olan öğrenme ve ayırdetme duygularının sistematik biliminin temelini oluşturduğunu görürüz.
Bunun sonucunda ilk insanların mağara resimlerinde gördüğümüz hayvan resimlerinden başlayıp ,günümüzde ileri teknolojik yöntemler ile bilimadamlarının üzerinde çalıştığı canlılar arasındaki farklılıklar ve akrabalık üzerine çalışmaları sistematik bilimini ortaya çıkarmıştır.
Kısaca Sistematik bilimini tanımlarsak; Organizmaların çeşitlerini ve organizmalar arasındaki morfolojik(Dış Görünüş) ve akrabalık derecelerindeki benzerlik ve farklılıklar üzerinde çalışarak ,organizmaları sınıflandıran bilim dalına ‘Sistematik’ denir.Ayrıntılı bilgi
Kromoplast Nedir?
Kromoplast (Chromoplast) ökaryot ve fotosentez yapan bitki hücrelerinde ve bazı tek hücreli kamçılı canlı hücrelerinde bulunan , bitkilere renk veren bir plastittir.
Kromoplastlar taşıdıkları renk pigmentleri ile bitkilerin muhteşem renklere bürünmesini sağlar.
Örnek verecek olursak`;
Patoloji (Pathology) Nedir?
Organizmalarda oluşan rahatsızlıkları belirleyip tanılarda bulunan biyoloji bilim dalına Patoloji denir.
Biyoteknoloji Nedir?
Biyoloji biliminin tüm alt displinlerini kullanarak tıp , gıda endüstrisi , tarım ve haycancılık ve ilaç sektörlerinde yenilikçi yöntemler ile oluşan teknojilere biyoteknoloji denir.
Biyoteknoloji de var olan üretim yöntemlerinin iyileştirilmesi yapıldığı gibi gibi,üretim maliyetini düşürmek için yeni yöntemler geliştirilir.Ülkemizde ise biyoteknoloji alanı henüz emekleme aşamasındadır.