Bitki sitematiği; günümüzde yaşayan yada nesli tükenmiş ve fosil kalıntıları bulunan bitkileri moleküler, mofolojik ve anatomik ve evrimsel akrabalık bağlarını göz önünde bulundurarak tanımlayan ,isimlendiren ve sııflandıran bir botanik bilim dalıdır.
Etiket: bitki
Plastid Nedir?
Plastidler sadece bitki hücrelerinde varolan bir organeldir.Plastidler hayvan,myxomycetes(cıvık mantarlar),mantar(fungus) ve mavi-yeşil alglerle yoktur.
Plastidler bitki hücreleri tarafından kullanılan önemli kimyasal bileşikleri ve bitki tarafından sentezlenmiş ürünlerin depolandığı,hücredeki diğer organellere nazaran oldukça büyük olan organellerdir.
Tüm plastidler bitkilerin meristematik(=meristematic=bölünür) dokularında bulunan ”Proplastid’(=Proplastid) adını alan yapılardan türevlenir.
Taşıdıkları renk maddesine,hücrenin ihtiyacına ve işlevine göre 9 farklı plastid vardır.
1)Kloroplast(=Chloroplast)
2)Kromoplast(=Chromoplast)
3)Etiyoplast(=Etioplast)
4)Levkoplast(=Leucoplast)
5)Amiloplast(=Amyloplast)
6)Oleoplast(=Elaioplast)
7)Proteinoplast
8)Gerontoplast
Düğün Çiçeği Nedir?
Latince adı Paeonia sp olan düğünçiçeği olarak bilinen gülü andıran çiçeğiyle düğün çiçeği iki yılda olgunluğa eriştikten sonra çiçek veren otsu bir çiçektir.
Girit lalesi (Düğün çiçeği) çelikleme yada tohum ile üretilir.Düğün çiçeği fideleri sonbahar aylarına gübreli topraktan oluşan saksılara ekilir.Düğün çiçeği bolca sulanabilen,ışığı seven ve ılıman ortamlarda yaşayan bir çiçektir.
Ergastik Madde Nedir?
Canlılarda Vakuol(koful) sıvısı içinde hücrenin ait olduğu doku çeşidine bağlı olarak organik maddeler ve asitler, çeşitli renk maddeleri,tuzlar,karbonhidratlar,yağlar,proteinler,müsilaj,kauçuk ve tanen maddeler bulunabilir.
Renk maddeleri (Antokyan=mavi-mor renk,Antoksantin=sarı,turuncu renk)
Vakuol özsuyu içerisinde bulunabilecek tüm maddeler topluca ” Ergastik Maddeler ” olarak isimlendirilir.