Kategoriler
Biyoloji

Lipidler Nedir?

Lipid kelimesi yunancada Lipos: yağ ve Fransızcada lipides kelimelerinden türetilen,katı ve ve sıvı yağlar ile balmumu gibi maddelere verilen genel bir isimdir.Lipidler yani yağlar suda erimez sadece alkol ve türevlerinde erir.C(karbon),H(hidrojen) ve O(oksijen)’den oluşan yağlar organizmalarda iki şekilde bulunur.

1)Canlıların yapısındaki Fosfolipid ve Balmumu
2)Parçalandıklarında yüksek yüksek miktarda enerji açığa çıkaran,bir başka deyişle yüksek miktarda enerji depolama şekli olan katı ve sıvı yağlar.Katı ve sıvı yağlar canlılar için önemli enerji depolarıdır.
Bir mol trigliserid bir mol Alkol(Gliserin=Gliserol) ve 3 mol yağasidinden meydana gelir.
1 mol Gliserin + 3 mol Yağ Asidi ——> Trigliserid + 3H2O(Su)
Bu formüldende anlaşıldığı reaksiyon sonucunda oluşan tabiatta bulunan doğal yağlara ”Trigliserid” adı verilir.Yağ moleküllerinde bulunan C ve H bağları karbonhidratlara oranla daha fazladır.Buna bağlı olarak metabolizmada yağlar parçalandığında(oksitlendiğinde) karbonhidratlara oranla 2-3 kat daha fazla enerji açığa çıkarır.

Kategoriler
Biyoloji

Doymuş Yağ Nedir?

Organizmalarda bulunan yağlar C(karbon),H(hidrojen) ve O(oksijen)’atomlarından oluşmuştur.

Doymamış yağlara hidrojen eklendiğinde ise karbon atomları arasındaki çift bağ yapısı yerini karbon atomlarına iki hidrojen atomu bağlanmasıyla tek bağa bırakır.

Bu işlemede ” Margarinleştirme” adı verilir.

Margarinleştirme işlemi sonucunda ”Doymuş yağlar”elde edilir ve oda sıcaklığında katı haldedirler.