Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Vanilya Nedir?

Evlerde annelerimizin pasta , kek , börek ve sütlü tatlılarda kullandığı , marketlerde küçük paketlerde satılan vanilya baharatı Vanilla planifolia isimli orkidegiller ailesine ait vanilya çiçeklerinin meyvelerinden üretilen bir baharattır. Vanilla planifolia bitkisinin tropikal bölgelerde yetiştirilir ve anavatanı Cava , Antiller Madagascar ve Meksika’dır.Dünyada Vanilya bitkisinin ticareti üretimin büyük bölümü Hindistan’da yapılmaktadır. Vanilyanın kokusu çok hoş ve tadı acıdır.Vanilya oldukça nazlı bir bitkidir.Vanilya bitkisinin meyve vermesi için tbiki tüm çiçekli bitkilerde olduğu gibi tozlaşmanın gerçekleşmesi gerekir.Vanilya bitkisinin doğal yaşam alanın da özel bir arı türü ile olur.

Doğal yaşam alanı dışında vanilya üretimi için ise bir çözüm bulunmuş ve insanlar vanilya bitkisinde polinasyon yani tozlaşmayı el ile yapmayı keşfetmişlerdir.Ticari vanilya üretimi yapılan ülkelerde genellikle vanilya çiçeğini çocuklar ve kadınlar her bir çiçekte tozlaşma işlemini gerçekleştirirler.Üretimi çok meşakkatli olduğu için vanilya meyvesi ,eksraktı ve tozu pahalı bir baharat çeşitidir.

Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Dracena Çiçeği Nedir?

Dreçena bitkisi Zambakgiller ailesine ait olup anavatanı afrikanın tropikal bölgeleridir.Video da görebileceğiniz gibi Dracena massangeana 1-1,5 metre uzunlğa erişip taç yapısı da 50-60 cm kadar genişleyebilen bir bitkidir.Bu boyutları ve yeşil canlı görünmüyle Draceana massangeana(draçena,drasana) evimizde salonumuzda yapada olsa yeşil bir tropikal köşe yaratmak için ideal bir bitkidir.

Dracaena çelikleme yöntemiyle çoğaltılır.

Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Atatürk Çiçeği (Euphorbia Pulcherrima) Nedir?

Euphorbiaceae(sütleğengiller) ailesinin bir üyesi olan Atatürk Çiçeği (Euphorbia Pulcherrima) anavatanı doğal yayılım alanı Meksika ve orta Orta Amekrikada. Dünyada yaygın olan bilinen adı ’Poinsettia ’ ‘dır.Ülkemizde ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Bu çiçeği çok sevmesinden dolayı ‘ Atatürk Çiçeği ‘ adı verilmiştir.

Aslında Atatürk çiçeğinin yapraklarını çiçek zannedilir.Gerçekte ise durum farklıdır.Atatürk çiçeğinin çiçekleri bitikinin üst merkezinde küçük sarı renkte açar.

Atatürk çiçeği çelikleme yöntemiyle üretilir ve yaklaşık 60 cm’ye kadar büyüyebilir.Uygun iklim koşullarında bahçelerde bakıldığı gibi ülkemizde ise kapalı mekanlara ihitiyaç duyar.

Atatürk çiçeği çiçeksiz dönemde 10-12 derecede,Çiçek açmadan önceki periyodda 15-19 derecede,çiçeklenme periyodunda 10-13 derece ,çiçeklenmeden sonra ise 10-12 derece ısı koşullarına ihtiyaç duyar.Özellikle çiçekli dönemde ortam sıcaklığı 13 derece altına düşmemelidir.

Toprak türü olarak turbalı ,çürümüş yaprak ve tırılı toprak ve toprağın miktarının beşte biri kadar yanmış gübreli toprak karışımı uygun olur.

Atatürk çiçeğinde saksı değişimi bahar ayında yapılmaldır.(Mart-Nisan)

Atatürk Çiçeğinde Gübreleme Haziran -Eylül ayları arasında yani yaz aylarında her hafta bir kere 1 mg/lt gübre ihtiyacı vardır.

Yine bu dönemlerde bitki oda sıcaklığındaki su bolca sulanmalıdır.Aşırı sıcak havalarda bitkinin yapraklarına su sprey şeklinde sıkılmalıdır.

Atatürk çiçeği çiçek açmadığı kış ve ilkbahar mevsimleri arasında bitkinin kurumasını önleyecek kadar çok az sulanmalıdır.

Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Çanta Çiçeği Nedir?

Çanta çiçeği (Calceolaria herbeohybrida) anavatanları Şili ve Arjantin olan çalımsı ve sera bitkileridir.Kaya bahçelerinde otlar ile birlikte sıklıkla kullanılan çiçeklerdir.Genellikle sarı ve kırmızı renklidirler.

Çanta çiçeği 10-12C sıcaklıkta ve nemli ortamlarda gayet güzel gelişim gösterirler ve tohumlarıyla üretilirler.

Çanta çiçeğine çiçeklenme zamanında bolca su verilir.

Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Çarkıfelek Çiçeği Nedir?

Çarkıfelekgiller Passiflora caerulea, Passifloraceae familyasından Güney Amerika‘da yetişen türüdür. 15-20 m yüksekliğe kadar boylanır.Dünyaya yayılmış 400 civarında türü vardır.Tropikal iklimlerde bütün yıl boyunca çiçek açabilir. Çiçek tacı mavi ya da menekşe rengi filamanlarla çevrilmiştir.

Passiflora incarnata stress azaltıcı etkisi olup.Adı ile aynı olan şurup eczanelerde satılmaktadır.

Passiflora incarnata türü gibi soğuğa daha dayanıklı türlerden olup -10 dereceye kadar dayanır.Passiflora incarnata pasta,kek yapımında ,ayrıca america meysuyu yapımında kullanılır.

Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Beşiz Çiçeği(Pentas Lanceolata) Nedir?

Beşiz çiçeği doğal yaşam alanı Afrikanın tropikal bölgeleri ve Madagaskar adası olan Rubiaceae ailesine mensup Kökboyasıgillerdendir.

Beşiz Çiçeği genelde kışın çiçek açtıkları gibi yılın her zamanındada çiçek açarlar. Tohum veya çelikle üretimi yapılır.
Yaşadıkları toprak humusça zengin bahçe toprağına biraz kil, yaprak çürüntüsü ve yanmış çiftlik gübresi karıştırılarak bitki için uygun toprak olmalıdır.

Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Cennet Kuşu Çiçeği Nedir?

Cennet kuşu çiçeği yada Türkiye’de bilinen adıyla ‘ Starliçe ‘ bitkisi anavatanı Güney Afrika olan bitkidir. Cennet kuşu çiçeği Güney afrikadaki cennet kuşlarına benzediği için bu ismi almıştır.

Strelitzia Reginae (cennet kuşu çiçeği ) Strelitziaceae familyasıdadır ve Musaceaefamilyası ile birlikte Zingiberales takımının üyeleridir.Genel olarak doğal ortamında 2 ila 6 metre boylanabilen Strelitzia sp. ‘nin S. nicolai türü 10 metreye kadar uzayabilir.

Saksıda evde ektğimiz Cennet kuşu çiçeği ise en falza 1 metre kadar uzayıp 50 santimlik bitki çanağı oluştururlar.

Cennet çiçeği Nisan – Mayıs aylarında kırmızı,sarı turuncu yeşil renkte 10-15 cm büyüklüğünde çiçek açarlar ve yaprakları muz ağacı yapraklarına benzer.

Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Brovalya Çiçeği (Browallia Speciosa)

Browallia Speciosa çiçeği , Solanaceae (Patlıcangiller) ailesinden olup Doğal yaşam alanı meksikada dahil olmak üzere brezilya , Kolombiya gbi güney amerikanın tropikal ormanlarında yaşayan çiçekli bir bitkidir.

Derin damarlı yeşil yaprakları vardır. Sonbahar mevsiminde mavi-mor renkte çiçek açar kışın çiçekler söner.Brovalya 15-25 cm kadar uzayan çalımsı bir bitkidir.

Browallia üretimi tohumla gerçekleştirilir.İkbahar ayında ekilen tohumlar sonbahar da çiçek açar ve kışa kadar çiçekli kalır.

Toprak: Humusça zengin bahçe toprağını sever. Bahçe toprağına bira kil ve yaprak çürüntüsü katılırsa, bitkiye uygun toprak hazırlanmış olur.

Browallia Speciosa bitkisi çiçekli dönem boyunca bolca sulanamalı, bulunduğu yerde bol güneşli olması ve bitkinin doğası gereği ılık bir iklim ister.

Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Begonya Çiçeği Nedir?

Pempe , turuncu ve yeşil tonlarda çiçek açan bir bitki olan Begonya çiçeği .Aşırı sıcak ve soğukta hayatta kalamayan bir bitkidir. Bu nedenle soğuk kış aylarında balkonlarda bırakılırsa donarak ölür

Kategoriler
Bitkiler Çiçekler

Cam Güzeli Çiçeği Nedir?

Kınaçiçeğigiller ailesine (Balsaminaceae) ait Cam güzelinin latince adı İmpatiens walleriana ‘dır.Cam güzeli çiçeğinin anavatanı Doğu Afrikadır.Cam Güzeli yaşam süresi çok yıllık olan (Perennial) otsu bir bitkidir.

Dört mevsim boyunca çiçek açan(perennial) özellikler evlerde saksılarda yetiştirilen ve ev hanımları arasında popüler bir çiçek türüdür.

Burada dikkat edilmesi gereken bir husus;evde saksıda yetiştirdiğimiz cam güzelinin çiçek açmasını istiyorsak ortam sıcaklığının 13 derecenin altına düşmemesine özen gösterilmektir.

Cam güzeli çiçeği bitkisi 15-60 cm arasında boy atabilen ve 2,5 cm çapındaki kırmızı,beyaz ve sarı çiçekleriyle göz doldurur.

Cam güzeli adında anlaşılacağı gibi bol güneşi ve özellikle yaz mevsiminde bolca sulanmayı sever.Bitki susuz kaldığı takdirde yaprak ölümleri gerçekleşecektir.Bu sebeple özellikle yazın cam güzelinin toprağı kuru bırakılmamalı ve mümkünse yapraklarına su püskürtülmelidir.

Cam güzeli çiçeğinde suyu geçirebilen,yaprak çürüklü toprak kullanılmalıdır.Üretimi çok kolay olan cam güzeli çelikleme ile kolayca çoğaltılır.Ayrıca çiçeklenme sonrası olgulaşan tohumları ile de üretilebilen bir bitkidir.