100 yılı aşkındır insanların evlerinde sıcak bir dost olarak baktıkları ya da muhabbet kuşlarını melezlendirerek ticaret unsuru olarak kullandıkları muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya kıta ülkesinin kıraç ve kurak ovalarıdır.Ülkemiz koşullarına adapte olsada ancak ev içinde yaşayabilir.Ev dışında hayatta kalamaz.Bilinen fosil kayıtlarına göre muhabbet kuşu bu kıraç düzlüklerde beş milyon yıldır yaşamaktadır.
Latince adı Melopsittacus undulatus olan muhabbet kuşları aslında küçük bir papağan türürdür.Muhabet kuşşları papağangiller ailesindendir.(Familia:Psittacidae)Avustralya yerlilerince muhabbet kuşuna verilen isim Betcherrygah (=iyi besin) tır. Küçük bir papağan türü olan muhabbet kuşları avustralya halkı arasında çizgili küçük bir papağana benzetikleri için ‘ Küçük Zebra Papağan ‘ olarakta bilinir.Ülkemizde ise bu kuşlara Muhabbet kuşu denir.Anglo-sakson kuzey ülkerinde ise milletler ise papağan yada kır papağanı bilir.
Muhabbet kuşları yaklaşık 9-9.5 cm boya erişebilir ve uygun ortam koşullarında 18-19 yıl arasında yaşarlar.
Muhabbet kuşlarının alt türleride vadır. Muhabbet kuşlarının ana renkleri sarı, beyaz ve yeşildir.Fakat bunlar makelemizin başında belirttiğimiz gibi hobiciler yada ticari amaçla uğraşan kişilerce hibritlenmiştir.(Melezleme)
Bu ana renkler içinde bulunduğu ortama en iyi uyum sağlayan , hastalıklara karşı direnciyle ve kolay konuşmasıyla yeşil muhabbet kuşları bakıma en uygun olanlarıdır.Ayrıca yeşil muhabbet kuşları tek başına yaşamaya meyillidir sahibine kolay uyum sağlar.Konuşturma için muhabbet kuşu alıyorsanız erkek muhabbet kuşu almalısınız. Muhabbet kuşları 3-4 adet yumurta verir ve 19 günlük kuluçka süresinden sonra yavrular yumurtadan çıkar.yavrular anne tarafından ,anne ise erkek muhabbet kuşu tarafından beslenir.
Muhabbet kuşunun cinsiyetini nasıl anlarsınız ; burnundaki deri tabakası mavi yada yeşil ise erkek . renksiz ise dişi olduğunu anlarsınız. Melezlenmiş çok çeşitli renklere sahip muhabbet kuşu cinsleri oluşmuştur.
Muhabbet kuşu türleri renklerine göre sınıfladırılır.Bunlar Açık yeşil muhabbet kuşları, Gri kanatlı muhabbet kuşları,Gri kanatlı muhabbet kuşları,ingiliz muhabbet kuşları ve Lutino muhabbet kuşları , Jumbo muhabbet kuşlarıdır.
Orjinal renkli olan muhabbet kuşları ise Açık yeşil olan muhabbet kuşlarıdır.Bunlar ortam koşullarına daha iyi uyumlarıyla , hastalıklara karşı dirençleriyle ve kolay konuşmaları ile öne çıkarlar.
Muhabbet kuşalarının iki türü vardır. Birincisi çok irir ve heybetli olan ‘Jumbo Muhabbet Kuşları'(Bunlar konuşmaz) , İkincisi ise orjinal rengi açık yeşil olan standart muhabbet kuşlarıdır.Muhabbet kuşu türlerinin bir çok alt varyeteleri vardır.
Muhabbet kuşu alırken kuşun gözleri parlak,tüyleri canlı ,uykulu olmamalı ve dışkısı üzerine yapışık olmamalıdır.Muhabbet kuşu seçiminde dikkat edilecek en önemli koşullar bunlardır.Ayrıca kuşu bu işi düzgün yapan bilinen ve mağdur olmayacağınız petshoplardan yapmanızı tavsiye ederim.
Muhabbet kuşu alıren tek yada çift mümkün olan en büyük boy kafes almalısınız.bu kuş için rahat bir ortam sağlayacaktır.Kafeste iki adet yemlik tünekler, suluk olmalıdır.kafesin altlığını en az 3-5 günde bir temizlerseniz muhabbet kuşunun sağlığıda bozulmayacaktır.Ayrıca hergün suyunu değişmelisiniz , özellikle yaz aylarında.Ayrıca kafeslerine yaz aylarında banyoluk koymalısınız.Bu kuşun yıkanması ve ferahlaması için gereklidir.
Normalde muhabbet kuşları tabiatta solucan , tohum , böcek ve kurtçıuklar ile beslenirler.Biz ise sadece yem verdiğimiz için beslenmesi yeterli olmaz.bu sebeple petshoplarda satılan protein katkılı yemler ve kuru ıslak olmaması şartı ile kıvırcık ve ıspanak ile beslenmesi desteklenmelidirler.