Biyoloji

Biyoloji,Lise biyoloji,botanik,,Zooloji,Biyoloji alt bilim dalları,botanik altbilim dalları,Zooloji Alt bilimdalları

Doymuş Yağ Nedir?

Organizmalarda bulunan yağlar C(karbon),H(hidrojen) ve O(oksijen)’atomlarından oluşmuştur.

Doymamış yağlara hidrojen eklendiğinde ise karbon atomları arasındaki çift bağ yapısı yerini karbon atomlarına iki hidrojen atomu bağlanmasıyla tek bağa bırakır.

Bu işlemede ” Margarinleştirme” adı verilir.

Margarinleştirme işlemi sonucunda ”Doymuş yağlar”elde edilir ve oda sıcaklığında katı haldedirler.

Bitkisel Dokular Nedir?

1) MERİSTEM (BÖLÜNÜR DOKU)

a)Apikal Meristem

b)İnterkalar Meristem

c)Lateral Meristem

*Meristemlerin Kökenlerine Göre Sınıflandırılması

1)Primer Meristem

a)Tomurcuk

b)Kaliptra

2) Seconder Meristem

2) SÜREKLİ DOKU(Sabit Doku)

A) Kökenlerine Göre Sürekli Dokuların Sınıflandırlması
1) Primer Sürekli Doku

2) Seconder Sürekli Doku Devamını Oku

Yağ Asidi Nedir?

Bir mol yağ (trigliserid) bir mol Alkol(Gliserin=Gliserol) ve 3 mol yağ asidinden meydana gelmiştir.

Yağ asidi yağları yapısında bulunan alkol ile birlikte temel yapısal moleküldür.

İnsanlar ve hayvanlarda yağ asidi sentezlenemez ve bu ihtiyaçlarını bitkisel besinleri sindirerek karşılarlar.Bitkilerde yağ asidi bitki çeşitli bölgelerinde bulunur. Fakat bitki tohumlarında yağ asitleri kütlelerinin yaklaşık % 70’ini oluşturur.Yağ asitleri C zincirlerinin uzunluğu ve yapılarında bulunan çift bağ sayısına bağlı olarak 70 çeşit yağ asiti mevcuttur